Wat is praktijkmanagement software?

Praktijkmanagement software, oftewel managementsoftware voor medische praktijken (PMS) is een categorie software voor de (dieren)gezondheidszorg die zich bezighoudt met de dagelijkse activiteiten van een medische praktijk, zo ook voor dierenartsen. In het geval van Re-proVet is er gekozen om extra te specialiseren, namelijk speciaal voor paardendierenartsen. Met deze software kunnen gebruikers gegevens van hun patiënten vastleggen, afspraken plannen, factureringstaken uitvoeren en rapporten genereren.

Met andere woorden: wilt u uw praktijk productiever maken en uw factureringsworkflow en patiëntbeheerprocessen stroomlijnen? Hierbij kan praktijkmanagement software helpen!

Het doel van praktijkmanagement software in de gezondheidszorg is het verbeteren van de efficiëntie van de praktijk, professionele tevredenheid en het leveren van patiëntenzorg. Organisaties zetten praktijkbeheer in om de registratie, planning, het volgen van patiënten, patiëntenboekhouding en rapportage te beheren via één enkele workflow voor alle activiteiten. Hierdoor kan één enkel platform betalingen op alle patiëntenrekeningen innen.

Voor wie is praktijkmanagement software?

Praktijkmanagement software (PMS) is ontworpen om dierenklinieken van elke omvang efficiënter te laten werken. Doorgaans gebruiken kleine en middelgrote praktijken praktijkmanagement software om dagelijkse activiteiten zoals financiële en administratieve functies te beheren.

De meest voorkomende mogelijkheden van praktijkmanagement software zijn:

  • Patiënten invoeren en opvolgen
  • Demografische gegevens van patiënten noteren
  • Patiëntafspraken plannen
  • Factureringsprocedures uitvoeren
  • Betalingen van patiënten verwerken
  • Rapporten genereren voor medewerkers

Software voor het beheer van medische praktijken vereist slechts een internetverbinding en een eenvoudig computernetwerk. Het kan op drie verschillende manieren worden ingezet: als desktopsoftware, client-serversoftware of internetgebaseerde software.

Desktopsoftware: wordt op één computer gebruikt door niet meer dan een paar mensen die toegang delen. Het vereist doorgaans dat de praktijk serverapparatuur aanschaft of leaset.

Client-server software: hiermee kunnen meerdere gebruikers gegevens delen en toegang krijgen tot een on-site server die de praktijk moet kopen of leasen (wat meestal gepaard gaat met hoge kosten).

Internetgebaseerde software: gebruikers hebben via internet toegang tot het systeem, waardoor de aanschaf van een server niet meer nodig is, maar patiëntgegevens buiten het praktijkkantoor worden verplaatst.

Naast databases met patiëntendossiers die een praktijk kan bijhouden, beheert software voor het beheer van medische praktijken grote hoeveelheden gegevens, waaronder lijsten met behandelingen, medicatie, procedures, voorraad, …

Voordelen van praktijkmanagement software

Praktijkmanagement software kan praktijken en patiënten op veel verschillende manieren helpen. Hier zijn enkele voorbeelden van de meest voorkomende gevallen die elke dag in een praktijk voorkomen:

Voordelen van dierenartssoftware voor praktijken

De factureringsafdeling en andere medewerkers die verantwoordelijk zijn voor betalingen zullen waarderen dat PM-software deze vervelende taak automatiseert. Dit bespaart niet alleen tijd, maar het kan ook de cashflow verhogen.

Door de administratieve functies die nodig zijn om een praktijk te runnen te stroomlijnen, geeft PM-software dierenartsen meer tijd om patiënten te behandelen.

Voordelen van dierenartssoftware voor patiënten

PM software kan eigenaren van patiënten helpen een duidelijk overzicht te krijgen van hun gezondheidsdossiers. Een receptioniste die de software gebruikt, kan zonder veel moeite de laatste gezondheidsstatus controleren, wat de klantrelatie verbetert.

Voorbeelden van hoe praktijkmanagementsoftware uw praktijk kan helpen:

Gemakkelijkere toegang tot medische dossiers. Omdat PM-software documenten en gegevens online bijhoudt, stroomlijnt het de activiteiten binnen een praktijk, inclusief de mogelijkheid om patiëntgegevens te doorzoeken.

Verwerk betalingen sneller. PM-software vermindert papierwerk en geeft dierenartsen de mogelijkheid om sneller te factureren. Bovendien werkt Re-proVet samen met Mollie, waardoor directe online betalingen mogelijk zijn, wat de cashflow verbetert. Uit ons onderzoek bleek ook dat eigenaren van paarden hun rekeningen het liefst sneller krijgen, wat dankzij Re-proVet eenvoudig is.

Verminder fouten. Praktijkbeheersystemen zijn geïntegreerd met de facturatieprocessen. Gebruikers kunnen de patiëntinformatie regelmatig bijwerken en de software zelf kan eventuele fouten in de gegevens corrigeren en bijwerken. Bovendien heeft Re-proVet een slimme functie die een herinnering stuurt wanneer het programma vermoedt dat er een consult vergeten is. Dat verkleint de kans op fouten, vergroot de gemoedsrust en verbetert de klantrelatie.

Bespaar tijd voor kantoorpersoneel. PM-software is ontworpen om de efficiëntie te verhogen en processen te verbeteren die deel uitmaken van het dagelijks runnen van een medische praktijk. Het elimineert verschillende kantoortaken met betrekking tot het verzamelen en verifiëren van documenten.

Belangrijke onderdelen van veterinaire software:

Patiëntplanning

Praktijkbeheersystemen bevatten een planningsfunctie om afspraken te creëren en bij te houden. Schema’s binnen een praktijk kunnen kleurgecodeerd worden om afspraaktijden, type behandelingen en groepen patiënten weer te geven.

Rapportagemogelijkheden

PM-software biedt een breed scala aan praktijkrapportagemogelijkheden op basis van verschillende aanpasbare parameters. Enkele van de meest voorkomende toepassingen voor rapportage zijn financiële prestaties (inclusief facturering en financiële geschiedenis van patiënten), wettelijke rapporten (aantal behandelde paarden) of medicatierapporten (inclusief gebruikte medicatie). Softwaregebruikers kunnen hun eigen rapporten ontwerpen of werken met vooraf ingestelde rapporten binnen het systeem.

Algemene kenmerken van praktijkbeheersoftware:

Automatische elektronische herinneringen verzenden aan patiënten via e-mail of sms. Dit kan het aantal gemiste afspraken verminderen en leiden tot hogere inkomsten.

Automatische medische facturering en verificatie van betalingen.

Met aangepaste beveiligingstoegang kunnen beheerders verschillende toegangsniveaus bieden voor elke individuele gebruiker.

Praktijkmanagement met Re-proVet

Re-proVet helpt paardendierenartsen en stoeterijen om productiever te zijn. Deze verhoogde productiviteit heeft geleid tot grotere winstgevendheid voor dierenpraktijken en verbeterde service voor hun patiënten, tegelijk met verbeterde communicatie voor hun klanten.

Re-proVet begrijpt wat paardenpraktijken nodig hebben om hun bedrijf te beheren. We stellen software gebaseerde oplossingen voor praktijken die hulp nodig hebben. Van klassikale instructie tot zelfgestuurd leren, Re-proVet is meer dan bereid om oefenbeheerders te helpen meer te leren en meer te doen met Re-proVet.

Re-proVet makes tasks like scheduling, reporting and billing much easier to manage. Re-proVet’s practice management functionality helps reduce costs and boost productivity.

Healthcare practices of all sizes face regulatory changes and reimbursement challenges. Re-proVet can help practices to adapt to these industry changes.

Customization and interoperability are two key advantages of Re-proVet. Every installation can be tailored to use a uniform vocabulary, customizable fields for common conditions and workflow configurations tailored to an individual practice.

Met de Re-proVet praktijkmanagement oplossing kunnen praktijkmedewerkers:

  • Verminder handmatige facturering en papierwerk
  • Versnel het betalingsproces voor een betere cashflow
  • Patiëntbezoeken plannen
  • Informatie delen met andere medewerkers in de praktijk
  • Voeg eenvoudig nieuwe patiënten toe aan de database
  • Integreer IT-systemen
  • Besteed minder tijd aan papierwerk en meer tijd aan patiënten

Ontdek hoe praktijkmanagement software, zoals Re-proVet, kan helpen om de productiviteit van uw praktijk te verhogen en de cashflow te verbeteren: vraag nu een demo aan!