In de Verenigde Staten werd de wereldwijde markt voor veterinaire software in 2016 geschat op 322,8 miljoen dollar en dit zal naar verwachting met 8,9% groeien tijdens de prognoseperiode. De toenemende vraag naar praktijkmanagement software (PMS) van dierenartsen zal naar verwachting de marktgroei stimuleren. Daarnaast draagt een groeiend bewustzijn over de voordelen van het gebruik van softwareoplossingen bij aan marktgroei.

De diergezondheidsindustrie wordt beïnvloed door de toename van het bezit van huisdieren en de bezorgdheid over de gezondheid van huisdieren. De groeiende aandacht voor efficiëntie en veiligheid van de paardenhouderij is ook een andere groeimotor voor de vraag naar dierenarts software. Fabrikanten van dergelijke systemen bieden complete oplossingen voor het beheer van een dierenartsenpraktijk, inclusief het bijhouden van schema’s en dossiers.

Bovendien zijn er, volgens de American Veterinary Medical Association, ongeveer 68.000 dierenartsen met een privépraktijk in Noord-Amerika en ongeveer 22.000 in het Verenigd Koninkrijk, en dit aantal zal naar verwachting groeien gedurende de prognoseperiode. Dit wijst op de toenemende vraag naar deze softwareoplossingen voor het beheer van operaties in klinieken en referentielaboratoria.

Bovendien wordt verwacht dat de introductie van technologisch geavanceerde software die alles-in-één oplossingen bieden via één platform voor alle processen in veterinaire klinieken verder zullen bijdragen aan de toenemende acceptatiegraad. Cloudgebaseerde praktijkbeheersystemen zijn de beste voorbeelden van technologisch geavanceerde en kostenefficiënte softwareoplossingen voor paardenpraktijken en diergezondheidspraktijken.

Productinzichten

Dirrenartssoftware had vanaf 2016 de grootste groei qua marktaandeel vanwege de groeiende vraag van consumenten en het kosteneffectieve karakter van deze systemen. Deze systemen helpen dierenartsen om verschillende standaarden van zorgprotocollen, gezondheidsaanbevelingen te ondersteunen en vast te leggen, de gezondheid van de paardenpatiënt bij te houden met facturering, voorraadbeheer, inventarisatie en het algemeen beheer van behandelingsprocedures. Dergelijke voordelen van dierenartssoftware zullen naar verwachting de groei van het segment gedurende de prognoseperiode stimuleren. Praktijkbeheersoftware helpt bij het leveren van betere diergezondheidszorg door efficiënte oplossingen te bieden voor workflowbeheer in veterinaire praktijken. De toenemende acceptatie van informatiesystemen in zorgpraktijken heeft de manier van zorgverlening aan patiënten de afgelopen decennia aanzienlijk veranderd. Dit zal naar verwachting de adoptie van PMS stimuleren.

Bovendien wordt dit segment voornamelijk aangedreven door de groeiende uitgaven voor diergezondheid over de hele wereld, de stijgende huisdierpopulatie, de toename van het aantal dierenartsen en de grote vraag naar van dieren afgeleide voedingsproducten, in combinatie met de beschikbaarheid van huisdierenverzekeringen. De introductie van innovatieve oplossingen die nauwkeurige en snelle resultaten bieden, zal naar verwachting ook de adoptie van dierenartssoftware in de komende jaren stimuleren.

Soorten dierenarts software

On-demand oplossingen domineerden de totale industrie vanaf 2016, vanwege hun lage kosten en wijdverbreide beschikbaarheid van deze diensten. De kosten van deze platforms zijn echter hoger omdat de kosten van het totale systeem en het hardware- en softwarepakket zijn inbegrepen. Dit zal naar verwachting een remmende factor zijn voor de groei van on-demand diensten.

Het segment cloud/webgebaseerde oplossingen zal naar verwachting groeien vanwege de bijbehorende voordelen. Gebruikers krijgen op afstand toegang tot gezondheidsinformatie en deze oplossingen helpen de dreiging van informatiemisbruik te verminderen. Bovendien helpt gemakkelijke toegang met de juiste IT-infrastructuur die wordt gebruikt bij de implementatie van deze services bij het verhogen van de productiviteit en het genereren van meer winst voor de organisatie.

Verwacht wordt echter dat de inzet van cloudgebaseerde oplossingen de dynamiek zal veranderen. Deze diensten bieden een enkel platform waarmee patiënten, dierenartsen en behandelaars toegang hebben tot medische informatie. Deze platforms minimaliseren het risico op gegevensdiefstal door een veilig platform te bieden voor het delen van informatie en dierenartsen in staat te stellen informatie bij te houden. Dit zal naar verwachting de acceptatie van cloud/webgebaseerde diensten in de komende jaren verder stimuleren.

Inzichten in praktijktypes

Introductie van veterinaire managementsystemen die helpen bij identificatie & registratie van paarden en het bijhouden van gegevens van paardenstallen, opfokbedrijven en andere boerderijen, inclusief details van de eigenaar, zullen naar verwachting de komende jaren de acceptatie van dierenartssoftware oplossingen stimuleren. Sommige van deze systemen zijn ook in staat om de prevalentie van ziekten, behandelingspercentages en vaccinaties in kaart te brengen. Daarom wordt voorspeld dat brede toepassingen van deze software in de diergezondheidszorg de groei zal stimuleren.

Het paardensegment zal naar verwachting groeien als gevolg van de toename van het bezit van gezelschapsdieren, het bewustzijn en de vraag naar efficiënte zorg voor paarden. Toename van het bezit van huisdieren is een gevolg van de bijbehorende gezondheidsvoordelen voor mensen. Deze gezondheidsvoordelen omvatten bijvoorbeeld een stabiele bloeddruk, psychologische stabiliteit, verminderde frequentie van hartritmestoornissen & angstaanvallen, die het algehele welzijn van mensen helpen verbeteren.

Inzichten voor eindgebruikers

Paardendierenartsen en paardenklinieken zijn de grootste eindgebruikers van veterinaire softwareoplossingen. Het gebruik van deze diensten wordt aangedreven door technologische vooruitgang in de zorg voor paarden en dit zal naar verwachting zorgen voor een groeimogelijkheid. Deze verbeteringen omvatten de komst van efficiënte informatiebeheersystemen en mobiele technologie voor eigenaren van paarden.

Grote focus op innovatie op het gebied van diergezondheid heeft geleid tot bepaalde maatregelen die worden geïmplementeerd of in uitvoering zijn, die de groeivooruitzichten van de markt stimuleren. Het segment referentielaboratoria zal naar verwachting de komende jaren een lucratieve groei doormaken. Deze laboratoria ontwikkelen verschillende technologieën voor de detectie en monitoring van verschillende ziekten.

Overheidsinstanties voor dierenwelzijn en beleidsmakers moedigen boeren en paardeneigenaren aan door middel van gerichte prikkels over de invoering van veterinaire zorgpraktijken voor voedselproducerende soorten. Hierdoor neemt de vraag naar diergezondheidszorg toe. Overheidsorganisaties zijn in toenemende mate betrokken bij het uitvaardigen van richtlijnen voor de promotie van referentielaboratoria wereldwijd, wat naar verwachting zal bijdragen aan marktgroei.